Kategórie
 
 
 
 
 
 

OD HYPOTONU DO ISOTONU

KEDY ISOTONICKÝ, KEDY HYPOTONICKÝ, PREČO NIE HYPERTONICKÝ?

Špecialista na športovú medicínu Dr. Robert Fritz pôsobiaci vo Viedni vysvetľuje, prečo je správne pitie rozhodujúce pre výkon a pohodu.

OPTIMÁLNE ZLOŽENIE
Potenie tiež zvyšuje vylučovanie elektrolytov, ako je sodík, draslík, vápnik, horčík a stopové prvky, ako je železo, selén alebo zinok. Preto je veľmi dôležité venovať pozornosť okrem tekutín aj prísunu minerálov a stopových prvkov do športového nápoja. Sodík je obzvlášť dôležitý pre dlhé obdobia stresu. Silná nedostatočná absencia sodíka môže spôsobiť kŕče a dokonca vyvolať opuchy.
K príjmu tekutín nedochádza v žalúdku, ale v tenkom a hrubom čreve. Je preto výhodné, ak nápoj rýchlo prechádza žalúdkom. Na urýchlenie absorpcie kvapaliny sú potrebné uhľohydráty a minerály.

KLASICKÉ ISOTONICKÉ NÁPOJE
Izotonické športové nápoje sú nápoje, ktorých koncentrácia častíc zodpovedá koncentrácii krvi. Z tohto dôvodu sa môžu lepšie vstrebávať a už dlho sa považujú za ideálne športové nápoje. Pri dlhšom zaťažení (od jednej hodiny) je to stále palivo, ktoré poskytuje potrebnú energiu.

HYPOTONICKÉ NÁPOJE - VSTREBÁVANIE RÝCHLO AKO VODA
Štúdie preukázali, že športové nápoje, v ktorých je koncentrácia častíc nižšia ako v krvi - tzv. Hypotonické nápoje - sa lepšie vstrebávajú a tolerujú. Pred a počas dlhých vytrvalostných cvičení, ale aj pred krátkymi cvičeniami sa ukazuje výhoda rýchlejšej absorpcie tekutiny - a teda lepšia tolerancia mierne hypotonických nápojov s nízkym obsahom uhľohydrátov.

Pretože väčšina ľudí praktizuje šport za hodinu, pre tento účel sú ideálne nápoje hypotonické. Dodávka elektrolytov bez veľkého množstva kalórií je obzvlášť užitočná pri organizovaní tréningov a cvičení.

HYPERTONICKÉ NÁPOJE

Hypertonické nápoje, ktorých koncentrácia častíc je vyššia ako koncentrácia krvi, nie sú vhodné ako nápoj pred a počas športu. Patria sem ovocné šťavy, nealkoholické alebo energetické nápoje. Odvodňujú organizmus a pri športe sú často príčinou nevoľnosti alebo hnačky.

KVALITA UHĽOHYDRÁTOV
Množstvo a druh uhľohydrátov v športovom nápoji určujú optimálnu absorpciu v čreve. Jednoduchá glukóza (glukóza) sa často používa ako zdroj uhľohydrátov; na druhej strane kvalitné športové nápoje používajú maltodextrín.

NÁPOJOVÝ SYSTÉM Z PEEROTONU
Aby Peeroton zabezpečil obidva smery v pitnom režime, vyvinul špeciálny pitný systém.

Začína hypotonickým nápojom, minerálnym vitamínovým nápojom MVD, ktorý zaisťuje optimálny prísun elektrolytov a tekutín a je odporúčaný pre záťaže až do jednej hodiny. Ak tréningové alebo súťažné zápolenia trvajú dlhšie, existuje aktívny športový nápoj ISO, ktorý zaisťuje dlhšiu dodávku energie vďaka špeciálnej formulácii pre izomaltulózu. Odborníci v spoločnosti Peeroton Vám ponúkajú možnosť miešania nápojov individuálne so sacharidmi.

Carbo Plus je najčistejší maltodextrín (bez sladidiel a bez chuti) a podľa potreby sa môže miešať

s minerálnym nápojom s vitamínmi MVD od hypotonického k izotonickému. a všetky s viac ako 10 variantami príchutí MVD, tj individualita a chuť tu majú veľa voľnosti.

Pre extrémnych športovcov má Peeroton stále ISOTONIC Ultra Drink , ktorý má dlhoročné skúsenosti s triatlonom a poskytuje nielen energiu pre dlhé výkony, ale tiež podporuje silne zaťažený imunitný systém. To, čo sa znova a znova spomína v spoločnosti Peeroton a je dôležité, že by sme nikdy nemali zabudnúť na čistú pitnú vodu, ktorej minimum by malo tvoriť 50% zásobovania tekutinou.

Zdroj : web PEEROTON.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia